Клуб
11 Юни 2018

103 години от рождението на Крум Милев

Днес, 11 юни, една от най-важните личности в историята на ЦСКА щеше да навърши 103 години. Крум Милев-Чичето (Бомбандерът, Палаврата) и досега е най-успешният треньор в българския футбол – начело на армейския тим печели 11 шампионски титли, от които 9 поредни, и вкарва клуба в книгата на Гинес. Той е архитектът на митичния „червен“ отбор от 50-те и 60-те години, който превръща ЦСКА във футболна марка №1 на България.

„Аз ръководех и направих така, че (играчите) да покажат на терена онова, което умеят най-добре. Най-големият ми личен успех с отбора е, че успях да извлека от всеки това, което най-много умееше“, казва Милев за тренировъчните си методи.

Чичето е първият визионер в историята на родния футбол. Той поема ЦСКА през пролетта на 1949 г., веднага след спечелването на първата шампионска титла. Преди това е завършил московската треньорска школа, натрупал е огромен опит като футболист на столичните Любен Каравелов, Ботев, Славия и като играещ треньор на Локомотив. Като футболист има 4 шампионски титли на България, както и 2 национални купи, гарнирани с голмайсторския приз на първенството за сезон 1937/38 г.

Огромното му реноме го превръща в първия щатен треньор в историята на ЦСКА. Веднага се проявява като силен стратег и педагог. Благодарение на солидната подкрепа на ръководството на клуба, смело въвежда новаторски методи на работа – двуразови тренировки, предсезонни високопланински лагери за подготовка и т.н. Прави от ЦСКА железен колектив.

Моделира първия отбор по шампионски – от състава, вдигнал титлата през 1948 г., оставя само трима: Манол Манолов-Симолията, Стефан Божков-Стевето и Димитър Миланов-Пижо. Именно те се превръщат в стълбовете съответно в отбрана, в халфовата линия и в нападението на бъдещия „червен“ колос.
През 1949 и 1950 г. Милев сглобява пъзела със сравнително неизвестни, но талантливи играчи. От други софийски клубове са привлечени Георги Найденов, Иван Колев и Панайот Панайотов-Гацо, а от провинцията идват Кирил Ракаров, Георги Цветков, Никола Ковачев, Атанас Цанов, Крум Янев, Петър Михайлов и Стефан П. Стефанов. Повечето от тях ще се превърнат в икони на армейската футболна летопис.

Но въпреки присъствието на силни характери в съблекалнята, Милев поставя колектива над всичко. Само за две години треньорът създава футболно страшилище – ЦСКА има невероятен вратар, желязна защита, виртуозна халфова линия и неудържима атака. Повече от десетилетие изключителният мениджърски нюх на Милев държи ЦСКА високо над останалите. Печели 11 шампионски титли и 4 национални купи. Поставя рекорди за историята.

Ръководи армейския клуб в 352 шампионатни срещи – постижение, което едва ли ще бъде надминато някога. Паралелно с това между 1952 и 1960 г. е треньор и на националния отбор – в повечето мачове съвместно със Стоян Орманджиев. Под негово ръководство България печели бронз на Олимпиадата в Мелбърн през 1956 г.

Официален магазин


Официално членство